Tą sałatkę często podaję na lunch, ale sprawdzi się równie dobrze na kolację. Do jej przygotowania możesz użyć gotowej mieszanki sałat, świetnie smakuje z sosem curry
składniki dla ok 4 osób
sałata lollo rosso 1 gł.
2 duże pomidory
1 ogórek
1 cebula czerwona
kiełki lucerny
filet z kurczaka 500 g.
papryczka chilli
sól, pieprz, czerwona papryka
jajko
mąka i bułka do panierki
pistacje 100 g.
sos vinaigrette
olej do smażenia np. rzepakowy
Sałaty, mięso i warzywa umyj, osusz, obierz jeśli jest taka potrzeba, ja jem ogórka i pomidora w skórce. Fileta z kurczaka pokrój w szerokie paski, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i chilli, odstaw aby się zamarynował. Sałatę porozrywaj na małe kawałki, pomidory pokrój na cząstki, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, rozłóż na cztery miski . Pistacje obierz, posiekaj drobno lub zmiksuj blenderem i wymieszaj z bułką tartą mniej więcej pół na pół. Jajko lekko ubij, panieruj kurczaka w mące, jajku i bułce, smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Sałatę polej sosem vinaigrtte, kurczaka ułóż na wierzchu i udekoruj kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz