11/05/2013

Gęś gotowana w niskiej temperaturze

Przepis bardzo łatwy lecz czasochłonny, ale warto się poświęcić dla wyjątkowego smaku i soczystości mięsa:) Do jego przygotowania będzie potrzebne :
Udko gęsi 2-4 szt.
Gęsi tłuszcz 1 kg
Garnek o pojemności ok 2,5-3 l.
Termometr
liść laurowy, sól morska, pieprz, tymianek

Udka umyj, oczyść i osusz. Posyp obficie przyprawami i zostaw na kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zdejmij zetrzyj nadmiar przypraw. W garnku rozpuść tłuszcz, następnie zmniejsz ogień tak aby miał stałą temperaturę ok 90*C włóż gęsie udka i gotuj na małym ogni przez dwie i pół godziny aż mięso będzie miękkie. 
Tak przygotowaną gęś możesz przechowywać w lodówce około miesiąca, przed podaniem obsmaż dobrze z każdej strony aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Tłuszcz który ci zostanie możesz wykorzystać do smażenia, np ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz