Przepis bardzo łatwy lecz czasochłonny, ale warto się poświęcić dla wyjątkowego smaku i soczystości mięsa:) Do jego przygotowania będzie potrzebne :
Gęsi tłuszcz 1 kg
Termometr
liść laurowy, sól morska, pieprz, tymianek
Udka umyj, oczyść i osusz. Posyp obficie przyprawami i zostaw na kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zdejmij zetrzyj nadmiar przypraw. W garnku rozpuść tłuszcz, następnie zmniejsz ogień tak aby miał stałą temperaturę ok 90*C włóż gęsie udka i gotuj na małym ogni przez dwie i pół godziny aż mięso będzie miękkie.
Tak przygotowaną gęś możesz przechowywać w lodówce około miesiąca, przed podaniem obsmaż dobrze z każdej strony aby uzyskać chrupiącą skórkę.Tłuszcz który ci zostanie możesz wykorzystać do smażenia, np ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz