11/24/2013

Szarlotka z jabłkami i kruszonką

Niedziela minęła bardzo słodko, a to za sprawą szarlotki :) Chętnie bym was poczęstował ale mogę podzielić się tylko przepisem...
 Ciasto
400 g. Mąki
170 g. Cukru
10 g. Proszku do pieczenia 
170 g. Masła
2 jajka

Kruszonka 
200 g. Mąki
100 g.Cukru
 100 g. Masła 
20 g. Cukru waniliowego

3 kg jabłek , cynamon, cukier puder do posypania
wszystkie składniki suche wymieszaj, dodaj posiekane nożem masło i jajka, wyrób gładkie ciasto.Wyklej nim blachę o wymiarach 25x36 cm. Jabłka obierz i pokrój na 8 części, polecam przy okazji specjalny przyrząd do tego ;) Układaj na przemian w ząbek. Posyp cynamonem.
Składniki kruszonki mieszaj w misce rozgniatając masło palcami, mieszaj kilka minut, posyp ciasto.
Piecz godzinę w 180*C przed podaniem posyp cukrem pudrem.
ps. Świetnie smakuje z sosem malinowym. Przepis znajdziesz tu

2 komentarze:

  1. A gdzie masz masło do kruszonki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś się zapodziało, już dopisane. Dzięki :)

      Usuń