11/08/2013

Gęś duszona w pomidorach

Z cyklu "Gęsina na Świętego Marcina" polecam gęś malgaską, duszoną w pomidorach i imbirze
Przepis dla 4-6 osób
1 duża gęś 
10 cm imbiru
1 duża cebula
1 kg pomidorów (mogą być z puszki)
200 ml bulionu
olej do smażenia
sól, pieprz
Gęś podziel na 8 części i dokładnie umyj, osusz, posyp solą i pieprzem odstaw na godzinę. Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
W brytfance rozgrzej olej, podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę, kiedy się zeszkli dodaj pomidory i bulion, duś pod przykryciem około 2 godziny na małym ogniu, pamiętaj aby zamieszać od czasu do czasu.Sos można przetrzeć przez sito, serwuj z ryżem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz