11/10/2013

Gęś pieczona z jabłkami na sosie śliwkowym z plackami z kaszy gryczanej

Buzia sama mi się uśmiecha na myśl o jutrzejszym obiedzie. Jeśli też chcesz jutro zjeść pyszną gęś na Świętego Marcina zacznij już dziś od przyprawienia mięsa i odstawienia do lodówki, przejdzie przyprawami i będzie obłędny. Gęś z tego przepisu równie dobrze możesz podać z pyzami na parze i modrą kapustą.

1 Gęś lub 4 udka
2 cebule pokrojone w piórka
4 jabłka
10 suszonych śliwek
100 ml. czerwonego wina
500 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, pieprz, kilka owoców jałowca, liść laurowy, majeranek
Gęś rozbierz na osiem części, jeśli masz duże udka podziel na pół, umyj, osusz, natrzyj przyprawami i odstaw na przynajmniej godzinę. 

Rozgrzej dużą patelnię lub brytfankę, przesmaż mięso z każdej strony, dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę aż cebula się zeszkli. Podlej winem, kiedy odparuje dodaj bulion,przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 3 godziny.Od czasu do czasu, przemieszaj, sprawdzaj czy płyn nie odparował w razie potrzeby dolej wody. Na 2 minut przed końcem dodaj jabłka przekrojone na pół z wydrążonym gniazdem nasiennym zastąpionym śliwką. 
 Gotowe mięso powinno delikatnie odchodzić od kości,powstały sos przetrzyj przez sito i podawaj osobno w sosjerce.
Placki z kaszy gryczanej 
na około 30 placków

500 g. kaszy gryczanej
8 jaj
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
sól
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na maśle.
Do przestudzonej kaszy dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać posiekanej pietruszki.
Rozgrzej patelnię z olejem i delikatnie przy pomocy łyżki nakładaj niewielkie ilości ciasta, rozsmaruj kolistym ruchem formując małe placki, smaż na małym ogniu. Obracaj dopiero jak się zetnie jajko.
Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik aby oddały nadmiar tłuszczu.

Sos śliwkowy 
garść śliwek suszonych (ok 20 szt.)
lampka czerwonego wina 
około łyżki brązowego cukru
sól,pieprz

Śliwki włóż do rondla, dolej wina, wody aby były przykryte. Wstaw na gaz, gotuj około 10 minut, mieszaj od czasu do czasu, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz