10/08/2013

Pannacotta

Pannacotta
przepis na ok 10 małych miseczek
mleko 350ml
śmietanka 30% 200ml
cukier puder 35g.(2 i pół łyżki)
żelatyna 10g. (2łyżeczki)
2laski wanili
starta skórka z cytryny

Zacznij od namoczenia żelatyny w niewielkiej ilości wody.
Do garnka wlej mleko, połową śmietany, skórkę otartą z cytryny i rozciętą wzdłuż laskę wanilii.
Podgrzewaj powoli mieszając, kiedy się zagotuje zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, dobrze wymieszaj Odstaw do ostudzenia.
Pozostałą śmietankę ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z tężejącą masą mleczną.
Rozłóż do małych foremek. Ja używam sylikonowych, ale mogą być filiżanki wyłożone folią spożywczą. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Podaj z sosem malinowym i listkiem mięty oraz czekoladową dekoracją lub kwiatkiem.

Sos malinowy:

250 g malin
4 łyżki cukru (do smaku) 
50 ml  malinówki (lub czerwonego wina)
odrobina wody

Cukier skarmelizuj w rondelku, dodaj maliny, wodę i malinówkę. Podduś przez chwilę aż maliny zaczną się rozpadać, przetrzyj przez sitko aby otrzymać sos bez pestek. Jeśli lubisz pestki po prostu zblenderuj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz