10/13/2013

Crème brûlée - krem brule

Pyszny francuski deser bardzo podobny do catalany opisanej we wcześniejszym poście, jednak ten deser charakteryzuje się mocno waniliowym aromatem.

Składniki na 8 foremek do zapiekania
4 żółtka
200 ml. mleka 3,2%
250 ml. śmietanki 30%
2 laski wanilii
4 łyżki cukru kryształu
cukier trzcinowy do posypania i opalenia palnikiem

Do garnka wlej mleko i śmietankę dodaj rozkrojone wzdłuż laski wanilii.
W misce utrzyj żółtka z cukrem kryształem na kogel-mogel.
Połącz letnie mleko z jajkami intensywnie mieszając, przecedź do miarki lub dzbanka i rozlej do foremek.
Foremki przełóż do głębokiej blachy, wlej gorącą wodę do połowy wysokości foremek.
Piecz przez 30 minut w 160*C w kąpieli wodnej.

Na wystudzony deser nasyp cienką warstwę cukru trzcinowego i opal palnikiem aby powstał pyszny, chrupiący karmel.

3 komentarze:

  1. kurcze i pomyśleć że go nigdy nie robiłam:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Gosiu, dziękuję za komentarz.
      Spróbuj koniecznie, napisz jak Tobie wyszedł :)

      Usuń
  2. Mmm, pyszności :)
    Obiecałam sobie, że jak tylko kupię palnik, to taki zrobię. Palnik mam, a kremu jak nie było, tak nie ma... Czas najwyższy nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń