10/08/2013

Kurczak pięć smaków z frytkami z batatów

 Filet z kurczaka w 5smakach, szybki i aromatyczny sposób na niedzielny obiad.

Dla 4 osób
4 piersi z kurczaka oczyszczone po ok 150g.
Przyprawa 5smaków
Bataty 1kg
szpinak świeży ok.200g.
sól,pieprz,olej do smażenia

Sos curry :
majonez 4łyżki
jogurt 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
koperek posiekany
przyprawa curry  1mała żyżeczka
mała szczypta cukru, soli,odrobina cytryny

Filety z kurczaka posyp przyprawą 5 smaków i odrobiną soli i pieprzu, marynuj godzinę.
Bataty  obierz i pokrój na frytki grubości 1 cm, usmaż na głębokim oleju do uzyskania chrupiących frytek.
Fileta smaż powoli na patelni na niezbyt dużym ogniu, aby nie przypalić przypraw.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce, dopraw do smaku solą, cukrem i cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz