Dla 4 osób
Mieszanka ulubionych sałata
(ja użyłem lodową, roszponka,lollo rosso)
2 ładne pomidory
1 mango
1 papryka
0,5 kg filet z kurczaka
kiełki lucerny
2 ząbki czosnku
sok z pół cytryny
sól, cukier
olej do smażenia
orzeszki ziemne niesolone
Kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w czosnku i cytrynie.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i przesmaż kurczaka. Przypraw solą. Pod koniec dodaj 2 łyżki cukru i smaż do momentu kiedy cukier się skarmelizuje, uważaj żeby się nie przypalił !
Orzeszki w karmelu
Na suchej patelni wysyp orzeszki z 2 łyżkami cukru. Podgrzewaj do momentu skarmelizowania się cukru, mieszając od czasu do czasu. Skarmelizowane orzeszki przełóż ostrożnie na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia. Nie próbuj są bardzo gorące ! Możesz je przechowywać w słoiki przez kilka tygodni.
Patelnię najłatwiej umyć zalewając wodą i wstawiając ponownie na gaz, karmel ładnie się rozpuści.
Przygotuj sos vinaigrette
do blendera wrzuć 3 ząbki czosnku, małą łyżeczkę musztardy, szczyptę soli, pieprzu, ziół prowansalskich, dużą łyżkę miodu, ćwierć szklanki octu winnego i trzy czwarte oleju rzepakowego.
Spróbuj i dopraw do smaku, ja zazwyczaj dodaję więcej octu winnego i soli.Dresing możesz przechowywać w lodówce szczelnie zamknięty około miesiąca.
Sałatę umyj, wysusz, postrzęp na mniejsze kawałki. Do miski z sałatą dodaj pokrojone warzywa i mango, wymieszaj z kilkoma łyżkami dresingu. Rozłóż na 4 talerze, dookoła rozłóż kurczaka i posyp orzeszkami w karlelu. Na górze udekoruj kiełkami. Serwuj z pieczywem i dodatkową porcją sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz