10/11/2013

sałatka brokułowa z tuńczykiem

Teraz kiedy brokuł jest w najniższej cenie grzechem było by z tego nie skorzystać :) zacznę od prostej sałatki którą możesz zabrać do pracy w lunch boksie.
Znalezione obrazy dla zapytania sałatka kucharzpogodzinach

Składniki na ok 1 kg.
400 g ugotowanego makaronu
ja użyłem penne ale sprawdzą się też świderki, kolanka, kokardki...
Tuńczyk w oleju 150 g. (mała puszka)
Majonez 3-4 łyżki (120 g.)
2 ząbki czosnku
500 g brokuła
sól, pieprz.

Zacznij od ugotowania brokuła w wodzie z solą i cukrem, najlepiej od razu rozdzielić go na mniejsze różyczki, gotuj nie dłużej niż 5 minut. Zahartuj (Przełóż od razu do lodowatej wody).
Ugotuj makaron al-dente.
Dobrze ugotowany brokuł jest intensywnie zielony i lekko chrupiący.
Do miski wrzuć makaron, majonez, tuńczyka, przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj, dodaj brokuł i już bardzo delikatnie mieszając dopraw solą i pieprzem do smaku.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z brokułami. A jeszcze jak tam jest makaron - idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      dziękuję za komentarz, zwrócę jeszcze twoją uwagę na tuńczyka bardzo dobre połączenie. Spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  2. DODAĆ JESZCZE MOŻNA ORZECHA WŁOSKIEGO I PALCE LIZAĆ.;-)

    OdpowiedzUsuń