Składniki na ok 1 kg.
400 g ugotowanego makaronu
ja użyłem penne ale sprawdzą się też świderki, kolanka, kokardki...
Tuńczyk w oleju 150 g. (mała puszka)
Majonez 3-4 łyżki (120 g.)
2 ząbki czosnku
500 g brokuła
sól, pieprz.
Zacznij od ugotowania brokuła w wodzie z solą i cukrem, najlepiej od razu rozdzielić go na mniejsze różyczki, gotuj nie dłużej niż 5 minut. Zahartuj (Przełóż od razu do lodowatej wody).
Ugotuj makaron al-dente.
Dobrze ugotowany brokuł jest intensywnie zielony i lekko chrupiący.
Do miski wrzuć makaron, majonez, tuńczyka, przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj, dodaj brokuł i już bardzo delikatnie mieszając dopraw solą i pieprzem do smaku.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z brokułami. A jeszcze jak tam jest makaron - idealnie :D
OdpowiedzUsuńWitaj,
Usuńdziękuję za komentarz, zwrócę jeszcze twoją uwagę na tuńczyka bardzo dobre połączenie. Spróbuj koniecznie :)
DODAĆ JESZCZE MOŻNA ORZECHA WŁOSKIEGO I PALCE LIZAĆ.;-)
OdpowiedzUsuń