10/20/2013

Kluseczki półfrancuskie, kluseczki maślane


Bardzo delikatne i puszyste kluseczki, raczej nie dla osób na diecie ;)
Do przygotowania kluseczek używam specjalnej nakładki na garnek, która znacznie ułatwia i przyspiesza pracę. Jeśli jednak nie masz nakładki, możesz formować kluseczki małą łyżeczką.

Przepis na kilogram klusek

Mąka 400
Jaja 2szt

Woda 50 ml
Mleko 200ml
Masło 50g
sól spora szczypta, najlepiej do smaku
możesz też dodać pietruszkę
Do miski przesiej mąkę, w miarce lub dzbanku połącz wszystkie płynne składniki. Masło rozpuść na patelni.
Mieszając ręką mąkę wlewaj powoli płyn, na koniec dodaj płynne masło i ubijaj ręką jak ciasto drożdżowe aby napowietrzyć. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Po zagotowaniu się klusek odczekaj około minuty i przełóż do lodowatej wody aby się zahartowały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz