10/08/2013

Ryba zapiekana z warzywami


Przepis dla 4 osób

Filet z białej ryby 600 g.
Pęczek włoszczyzny pocięty w julienne lub startej na grubych oczkach
Mały brokuł i kalafior

sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
liść laurowy, ziele angielski, odrobina gałki muszkatałowej
sól, biały pieprz, cukier


Rybę przypraw solą i białym pieprzem i rozłóż w naczyniu żaroodpornym.
Warzywa ugotuj w małej ilości wody z solą i odrobiną cukru.Wystarczy 3 minuty powinny być chrupiące. Odcedź i ułóż na rybie.
W rondlu lub małym garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i wymieszaj za pomocą rózgi, wlej mleko dodaj liść laurowy, 2 kulki ziela, oraz małą szczyptę gałki muszkatałowej, dopraw solą. Pamiętaj aby cały czas mieszać, kiedy zgęstnieje przelej sos przez sitko na rybę.
Piecz rybę przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C, serwuj z ryżem.


4 komentarze:

  1. A czemuś ten talerz taki umazany? Wyglada jakby ktoś z niego ukradł porcję mięsa rozmazując resztki sosu. Wygląda to bardzo nieapetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to teraz takie modne...no i te "julienne", jakby nie można napisać było w słupki. Polski język tak boli.

      Usuń
    2. Na wstępie dziękuję za komentarz :) To prawda efekt rozmazanego sosu był zamierzony, wykonuje się go przy pomocy pędzla cukierniczego.
      Co do języka, staram się pisać przystępnie dla każdego jednak czasami wkradnie się jakieś słówko z kuchni w tym przypadku "julienne" Ważne że każdy wie o co chodzi :)

      Usuń
  2. Ależ skąd, wygląda jakby jakiś łasuch już troszeczkę podkradł i zaprasza do tego samego :)

    OdpowiedzUsuń