Pyszna, chrupiąca z wierzchu, wewnątrz wręcz kremowa. Przepis łatwy lecz czasochłonny, ja użyłem kaczych piersi jednak we Francji zazwyczaj podaje się kacze udka, są jeszcze bardziej soczyste :)
Listki z 1 gałązki tymianku
500 g. Gęsiego tłuszczu
200 g. sałaty kędzierzawej
Klasyczny sos vinaigrette (polecam mój :)
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Do garnka włóż gęsi tłuszcz, rozpuść. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym ( Ramsay używa glinianego casserole) polej ciepłym tłuszczem i piecz w piekarniku przez 1,5 godz. w temperaturze 160*C.
Po upieczeniu możesz zostawić kaczki w tłuszczu i tak przechowywać do miesiąca.
Przed podaniem kaczkę przesmaż skórą do dołu na patelni z grubym dnem na chrupko.Serwuj z sałatą polaną Vinaigrette (przepis tutaj) i frytkami lub zapiekanką ziemniaczaną.
Przepis inspirowany książką "Szef kuchni na każdą porę roku" Gordon Ramsay
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz