10/24/2013

Confit z kaczych piersi


Confit z kaczki (według przepisu Gordona Ramsaya)
Pyszna, chrupiąca z wierzchu, wewnątrz wręcz kremowa. Przepis łatwy lecz czasochłonny, ja użyłem kaczych piersi jednak we Francji zazwyczaj podaje się kacze udka, są jeszcze bardziej soczyste :)
Przepis dla 4 osób:
Listki z 1 gałązki tymianku
4 Kacze piersi (lub udka)
500 g. Gęsiego tłuszczu
200 g. sałaty kędzierzawej 
Klasyczny sos vinaigrette (polecam mój :)  
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Natrzyj kacze piersi solą morską i tymiankiem. Zostaw na co najmniej godzinę.
Do garnka włóż gęsi tłuszcz, rozpuść. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym ( Ramsay używa glinianego casserole) polej ciepłym tłuszczem i piecz w piekarniku przez 1,5 godz. w temperaturze 160*C.
Po upieczeniu możesz zostawić kaczki w tłuszczu i tak przechowywać do miesiąca.
Przed podaniem kaczkę przesmaż skórą do dołu na patelni z grubym dnem na chrupko.Serwuj z sałatą polaną Vinaigrette (przepis tutaj) i frytkami lub zapiekanką ziemniaczaną.
Przepis inspirowany książką "Szef  kuchni na każdą porę roku" Gordon Ramsay 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz