10/24/2013

Zupa cappuccino z białej fasoli z grzybami leśnymi

Lekka, spieniona zupa, szczerze przyznam zaskoczyła mnie nie tylko sposobem podania ale i smakiem. Spokojnie można przygotować na przyjęcie jako starter... Do przygotowania tej zupy niezbędny jest ręczny blender.

Przepis dla 6 osób
3,5 szklanki bulionu drobiowego
250 g. suszonej drobnej fasoli 
  1 obrana cebula
1 marchewka obrana
1 świeży bouqet garni 
100 g. świeżych grzybów
65 g. masła
150 ml. śmietany 48%
Kilka cienkich plastrów świeżych trufli ( niestety mi nie udało się dostać :(
sól, pieprz
Namocz fasolę przez noc, następnie ugotuj w osolonej wodzie z marchewką, cebulą i bouqet garni. Wody powinno być nie więcej niż 5 cm ponad fasolę. 
Kiedy będzie miękka wyjmij bukiet ziół i marchewkę.
Odłóż trochę do dekoracji a resztę zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Rozgrzej 50 g. masła w garnku, podsmaż grzyby, odłóż kilka do dekoracji i dodaj bulionu, gotuj około 5 minut  aby nieco odparował.Połącz piure z fasoli oraz wywar z grzybami, zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i olejem truflowym. Dodaj łyżkę mocno schłodzonego masła i miksuj blenderem aż powstanie pianka .Udekoruj talerze lub filiżanki odłożoną fasolą i grzybami, wlej zupę następnie za pomocą łyżki przełóż piankę na wierzch i udekoruj cieniutkimi plastrami trufli.
Przepis z książki "Pasja smaku" Gordon Ramsay


Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay


2 komentarze: