Danie idealne na romantyczny wieczór we dwoje.Jego przygotowanie nie jest trudne i zajmuje około 15-20 minut. Ważne aby konsystencja była lejąca, a sam ryż nie był rozgotowany.
Składniki dla dwóch osób z dokładką ;)
Ryż do risotto 200 g.
Salami 50 g.
Boczniak 400 g.
Rosół 1 l.
1 cebula, ząbek czosnku
Pietruszka
Parmezan
Sól, pieprz
Masło 2 łyżki
Kieliszek białego wytrawnego wina
Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło, w między czasie pokrój w kosteczkę cebulę i czosnek, boczniaki i salami w paski, pietruszkę drobno posiekaj, parmezan zetrzyj na tarce.Jeśli nie kroisz zbyt szybko to może zacznij od przygotowania składników.
Przesmaż na maśle cebulę z czosnkiem, dodaj boczniaki pokrojone w paski i smaż jeszcze chwilę. Dodaj ryż, smaż chwilę ciągle mieszając.
Podlej winem, ciągle mieszając dodawaj po nabierce rosołu, kiedy ryż wchłonie płyn dodaj kolejną nabierkę i powtarzaj tą czynność do momentu kiedy ryż będzie al dente.
Na koniec dodaj starty parmezan i posiekaną pietruszkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz