10/23/2013

Risotto z boczniakami i salami

Danie idealne na romantyczny wieczór we dwoje.Jego przygotowanie nie jest trudne i zajmuje około 15-20 minut. Ważne aby konsystencja była lejąca, a sam ryż nie był rozgotowany.

Składniki dla dwóch osób z dokładką ;)

Ryż do risotto 200 g.
Salami 50 g.

Boczniak 400 g.
Rosół 1 l.
1 cebula, ząbek czosnku
Pietruszka
Parmezan
Sól, pieprz
Masło 2 łyżki
Kieliszek białego wytrawnego wina

Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło, w między czasie pokrój w kosteczkę cebulę i czosnek, boczniaki i salami w paski, pietruszkę drobno posiekaj, parmezan zetrzyj na tarce.Jeśli nie kroisz zbyt szybko to może zacznij od przygotowania składników.
Przesmaż na maśle cebulę z czosnkiem, dodaj boczniaki pokrojone w paski i smaż jeszcze chwilę. Dodaj ryż, smaż chwilę ciągle mieszając.
Podlej winem, ciągle mieszając dodawaj po nabierce rosołu, kiedy ryż wchłonie płyn dodaj kolejną nabierkę i powtarzaj tą czynność do momentu kiedy ryż będzie al dente.
Na koniec dodaj starty parmezan i posiekaną pietruszkę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz