10/11/2013

Crema catalana

 Uwielbiam ten deser, najlepiej smakuje tego samego dnia. Jeśli zrobisz za dużo przechowuj w lodówce przykryty folią spożywczą.
Niestety do jego przygotowania potrzebny będzie mały podręczny palnik lub piekarnik z grillem.

Składniki na 8 foremek do zapiekania
4 żółtka
200 ml. mleka 3,2%
250 ml. śmietanki 30%
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
laska cynamonu
4 łyżki cukru kryształu
cukier trzcinowy do posypania i opalenia palnikiem

Do garnka wlej mleko i śmietankę dodaj skórkę z ćwiartki cytryny i pomarańczy oraz cynamon.Zagotuj.
W misce utrzyj żółtka z cukrem kryształem na kogel-mogel.
Połącz letnie mleko z jajkami intensywnie mieszając, przecedź do miarki lub dzbanka i rozlej do foremek.
Foremki przełóż do głębokiej blachy, wlej gorącą wodę do połowy wysokości foremek.
Piecz przez 30 minut w 160*C w kąpieli wodnej.








Na wystudzony deser nasyp cienką warstwę cukru i opal palnikiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz