1/29/2014

Boeuf Strogonow

Gotowanie wołowiny ciągnie się w nieskończoność, ale nie przy tej potrawie. Wystarczy użyć polędwicy wołowej. Mi przygotowanie tego dania zajęło mniej niż pół godziny.Przepis na kluseczki znajdziesz tutaj.
Przepis dla 2 osób
150 g. polędwicy wołowej
3 duże pieczarki

1 łyżka koncentratu
1 cebula
100 ml. śmietanki 30%
150 ml. rosołu najlepiej wołowego
2 łyżki oleju do smażenia
ćwierć papryki czerwonej
ząbek czosnku, świeżo mielony pieprz, sól, łyżeczka musztardy

Na kuchence rozgrzej patelnię o grubym dnie z olejem. W między czasie umyj i osusz mięso i warzywa, pokrój w paski wołowinę, paprykę i cebulę.Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, zeszklij. Dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek i mięso.Dopraw solą i pieprzem. Przesmaż chwilę mieszając, dodaj pieczarki. Podsmażaj około minuty uważając aby się nic nie przypaliło, dołóż koncentrat mieszaj intensywnie podsmażając całość jeszcze kilkanaście sekund. Podlej rosołem i śmietanką, przykryj pokrywką i duś około 10 minut, po czym odkryj, zamieszaj dodaj musztardy i zredukuj aby powstał gęsty, pyszny sosik.
Na zdjęciu z surówką z kapusty i kluseczkami półfrancuskimi.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz