1/16/2014

Roladka szpinakowa -przekąski na karnawał

Przekąska na karnawał - tym razem roladka z kurczaka ze szpinakiem. 

Na około 20 kawałeczków:Znalezione obrazy dla zapytania poledwiczka kucharz po godzinach

3 filety z kurczaka 450 g.
Śmietana kremowa 150 ml.
Szpinak mrożony 100 g.
czosnek granulowany, sól, pieprz mielony


Filety z kurczaka oczyszczamy, ścinamy aby były w miarę równe i w sumie ważyły 300 g.
Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą, tak aby powstał prostokąt. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem.


Ze ścinek z kurczaka powinniśmy otrzymać 150 g. mięsa bez przebarwień i tłuszczu. Wrzucamy do blendera i miksując na najwyższych obrotach powoli wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i mieszamy z rozmrożonym szpinakiem. Powstały knel rozsmarowujemy równo na rozbitym kurczaku i zwijamy jak roladę. Urywamy dwa kawałki folii aluminiowej o długości większej od roladki o 10 cm z każdej strony, układamy jedną na drugim i smarujemy delikatnie olejem. Zawijamy roladę ciasno jak cukierka. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150*C jeśli masz termosonde ustaw na 65*C wewnątrz. Upieczone i przestudzone mięso udekoruj według uznania, możesz zalać auszpikiem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz