1/26/2014

Pstrąg pieczony w białym winie z masłem ziołowym

Wspomnienie z Zakopanego, pyszny pieczony pstrąg z dodatkiem białego wina. Serwowany niegdyś w "Pstrągu Górskim" na Krupówkach :)  

4 pstrągi o wadze około 300 g.
1/2 kostki masła
2 ząbki czosnku

pęczek pietruszki,
sól, pieprz, 100 ml. białego wytrawnego wina

Wypatroszone pstrągi oskrob, umyj dokładnie pod bieżącą wodą  i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprósz delikatnie solą i pieprzem, również wewnątrz. Pietruszkę i czosnek posiekaj drobno i wymieszaj z miękkim masłem. Pstrągi ułóż w naczyniu żaroodpornym. Rozłóż równo masło do środka i na wierzch ryby polej winem i piecz w temperaturze 160*C przez 20 min. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz