Piątek tradycyjnie rybka na obiad, dziś zapiekana z krewetkami. Bardzo lubię połączenie ryby z kremowym sosem, w tym przepisie jest to śmietankowy sos który zrobi się sam, ale polecam grzybowy lub velout szparagowe. Środek zimy a mi się szparagi marzą... :) No dobra zejdźmy na ziemię, do tego przepisu wybierz zwartą rybę bez ości.
Przepis dla 4 osób :
1 kg fileta np. miruna lub dorsz
8 krewetek surowych "black tiger"
1 dojrzałe awokado
200 ml. śmietany kremówki
100 g. sera żółtego
sól, pieprz biały
Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i oprósz solą i pieprzem.
Awokado obierz, przekrój na pół, następnie w plastry i ułóż na rybie. Krewetki obierz, wytnij jelito znajdujące się na grzbiecie, umyj, osusz i ułóż na rybie. Posyp całość startym serem i polej śmietanką.
Piecz w temperaturze 160*C przez 20 minut. Smacznego !
Na romantyczną kolację możesz przygotować połowę receptury i podać ze świeżą bagietką ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz