1/09/2014

Polędwiczka wieprzowa z grzybami - przekąski na karnawał


Karnawał w pełni więc podzielę się z wami kilkoma przepisami na przekąski. Na początek polędwiczka wieprzowa z grzybami w kolorowym pieprzu.
Znalezione obrazy dla zapytania poledwiczka kucharz po godzinach

Na około 15-20 kawałków 
100 g. grzybów ( ja użyłem mrożonych borowików)
mała szalotka, łyżka masła
1 polędwiczka wieprzowa o wadze 250 g.
1 pierś z kurczaka 150 g.
150 ml. śmietanki 30%
sól, pieprz biały, czosnek granulowany
pieprz kolorowy młotkowany


do dekoracji
pomidorki koktajlowe
papryka kolorowa
majonez 

Grzyby oczyść, szalotkę posiekaj drobno i zeszklij na maśle dodaj grzyby przesmaż chwilę dopraw solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia.
Polędwiczkę oczyść z błon, umyj, natnij wzdłuż i rozbij tłuczkiem, aby powstał duży prostokąt. Z 1 łyżeczki soli, pieprzu białego i czosnku granulowanego przygotuj mieszankę przypraw, posyp nią mięso.
Filet z kurczaka oczyść z błon i przebarwień, przypuść przez maszynkę do mielenia mięsa i przełóż do blendera.Przypraw mieszanką przypraw (sól,pieprz,czosnek) włącz blender na najwyższych obrotach i wlewaj powoli śmietankę, powinien powstać gładki "knel"
Znalezione obrazy dla zapytania poledwiczka kucharz po godzinach




- przełóż do miski połącz z zimnymi grzybami spróbuj ewentualnie dopraw. Pamiętaj że przekąski będą jedzone na zimno, sól w zimnych daniach jest mniej wyczuwalna.
Znalezione obrazy dla zapytania poledwiczka kucharz po godzinach
Knel rozsmaruj równo na polędwiczce zostawiając margines 2 cm jak przy zwijaniu sushi rolujemy mięso.
Urwij 2 kawałki foli aluminiowej, ułóż jeden na drugim i przełóż na nie mięso, posyp pieprzem młotkowanym i polej delikatnie olejem. Zwiń ciasno i końce skręć ciasno jak cukierek. Powstały wałek piecz w piekarniku w niskiej temperaturze 110*C przez około 45 min, jeśli masz termometr ustaw na 65*C
Po upieczeniu roladka powinna spokojnie wystygnąć zanim zaczniesz ją kroić. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. 
Pokrój mięso w 2 cm plastry udekoruj majonezem i warzywami według uznania, przy pomocy pędzelka zalej auszpikiem.

Auszpik przygotowuje się z 1 litra klarownego wywaru i 30 g. żelatyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz