1/18/2014

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Kurczaka można przygotować na setki sposobów, ale pieczony w cieście zawsze smakuje najlepiej. Zachowuje swoją soczystość, jest delikatne i lekko strawne. Na romantyczną kolację podaj bez ziemniaków z sosem truflowym.
Dla 2 osób :
Filet z kurczaka 300 g.
Szpinak w liściach 250 g.

Opakowanie ciasta francuskiego
Sól, pieprz, czosnek granulowany
Sezam, jajko

Kurczaka umyj, osusz, wytnij błonki, tłuszcz i przebarwienia. Rozbij na grubość pół centymetra. Przypraw solą,pieprzem i czosnkiem. Szpinak umyj i obierz z grubych łodyg, osusz i ułóż na mięsie. Zwiń roladkę, następnie zawiń w ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Przesmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200*C bez termoobiegu przez 20 - 30 min do uzyskania złotego koloru
Serwuj z ziemniakami puree doprawionymi łyżką oleju truflowego i sosem grzybowym.
Przepis na Sos grzybowy

Sos pieczarkowo-truflowy
1 łyżka masła
2 pieczarki starte na tarce o grubych oczkach
200 ml. śmietanki 30%
2 łyżki oleju truflowego
sól, pieprz

W rondlu rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Dodaj starte pieczarki i przypraw solą i pieprzem, smaż chwilę.
Dolej śmietanki i zredukuj na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu, dopraw oliwą truflową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz