1/28/2014

Wieprzowina z sosem musztardowym - przekąska na karnawał

Z cyklu przekąska na karnawał, polędwiczka wieprzowa z patelni grillowej na sałacie z sosem z musztardy dijon. Świetnie się sprawdzi jako przekąska do piwa, jeśli lubisz pikantne potrawy obtocz polędwiczkę w kolorowym, młotkowanym pieprzu.
Znalezione obrazy dla zapytania poledwiczka kucharz po godzinach


Polędwiczka wieprzowa 250 g.
odrobinę oleju do smażenia
mieszanka przypraw - sól, pieprz, czosnek granulowany

sos:

majonez 2 łyżki
musztarda dijon 2 łyżki
szczypta kolendry mielonej lub łyżka ziaren uprażonych na patelni i rozłupanych w moździeżu

do podania:
mieszanka ulubionych sałat, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula

Polędwiczkę umyj, osusz i wyczyść z błon. Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oleju. Smaż mięso z każdej strony, zdejmij z ognia i przykryj pokrywką. Mięso odpoczywając powinno dojść, a soki wewnątrz rozejdą się równomiernie.
Wszystkie składniki sosu wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie rózgą.
Zimne mięso pokrój w cieniutkie plasterki,  ułóż na sałacie polej sosem, udekoruj pomidorkami i cebulą pokrojoną w piórka. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz