1/09/2014

Naleśniki z łososiem - przekąski na karnawał

A teraz coś bardzo łatwego, naleśniki przesmarowane śmietanką z chrzanem i łosoś wędzony.


3 jajka
około szklanki mleka i mąki
50 ml. oleju
szczypta soli
Znalezione obrazy dla zapytania poledwiczka kucharz po godzinach

Jajka roztrzep przy pomocy rózgi, mieszając dodawaj stopniowo mąkę, aby nie powstały gródki.Następnie dolewaj mleko, posól i dodaj olej. Ciasto powinno być luźne mniej więcej konsystencji śmietanki, jeśli będzie za gęste dolej wody. Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej przesmarowanej tłuszczem.Optymalna średnica patelni to 30 cm, ale możesz użyć mniejszej.



Farsz :
śmietanka kremówka 250 ml.
chrzan pół słoiczka
łosoś wędzony w plastrach ok. 200 g.

Śmietanę ubij na sztywno, chrzan odciśnij na sitku o drobnych oczkach aby pozbyć się nadmiaru płynu. Połącz chrzan ze śmietaną nie doprawiaj, łosoś jest dość słony. Spróbuj jeśli uznasz że chrzan jest mało wyczuwalny dodaj według uznania.
Zimne naleśniki przesmaruj pastą chrzanową i ułóż na nim łososia, zwiń ciasno, schowaj do lodówki aby się związało.
Po godzinie możesz już kroić po skosie plastry 2 cm i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz