1/24/2014

Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

Kremowy sos ze szpinakiem idealnie pasuje do penne lub świderek. Jeśli lubisz dodaj posiekane chilli do smażonego czosnku.Znalezione obrazy dla zapytania poledwiczka kucharz po godzinach
Przepis dla dwóch osób:
Makaron penne 250 g.
3 ząbki czosnku
1 cebula

250 ml. śmietanki 30%
100 g. sera lazur
szpinak w liściach 200 g.
olej do smażenia 2 łyżki
sól, świeżo mielony pieprz.

Ugotuj makaron al dente, przecedź, nie przelewaj zimną wodą !
Szpinak umyj i osusz, obierz z grubych łodyg, pokrój w paski.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Cebulę posiekaj z czosnkiem i przesmaż chwilę, zmniejsz ogień. Dodaj pokrojony szpinak, kiedy opadnie podlej śmietanką. Zwiększ ogień, kiedy sos zacznie się gotować  pokrusz, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser i dodaj do niego.Od czasu do czasu przemieszaj.Po kilku chwilach zgęstnieje. Wrzuć makaron i połącz delikatnie podrzucając zawartość patelnie lub po prostu mieszając drewnianą łyżką ;) Smacznego!

2 komentarze:

  1. makaron to słabość moich domowników:) a penne prezentuje się bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, koniecznie spróbuj wykonać według mojego przepisu i napisz czy smakowało?

      Usuń