Makaron penne 250 g.
3 ząbki czosnku
1 cebula
250 ml. śmietanki 30%
100 g. sera lazur
szpinak w liściach 200 g.
olej do smażenia 2 łyżki
sól, świeżo mielony pieprz.
Ugotuj makaron al dente, przecedź, nie przelewaj zimną wodą !
Szpinak umyj i osusz, obierz z grubych łodyg, pokrój w paski.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Cebulę posiekaj z czosnkiem i przesmaż chwilę, zmniejsz ogień. Dodaj pokrojony szpinak, kiedy opadnie podlej śmietanką. Zwiększ ogień, kiedy sos zacznie się gotować pokrusz, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser i dodaj do niego.Od czasu do czasu przemieszaj.Po kilku chwilach zgęstnieje. Wrzuć makaron i połącz delikatnie podrzucając zawartość patelnie lub po prostu mieszając drewnianą łyżką ;) Smacznego!
makaron to słabość moich domowników:) a penne prezentuje się bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, koniecznie spróbuj wykonać według mojego przepisu i napisz czy smakowało?
Usuń