1/07/2014

Kotlet drobiowy-szybki de Volaille

Do przygotowania kotlecików potrzebna będzie maszynka do mielenia mięsa, która wykona za nas większość pracy :) Zamiast masła możesz użyć żółtego sera.Znalezione obrazy dla zapytania poledwiczka kucharz po godzinach



Mięso drobiowe 0,6 kg. ( filet lub skrawki, polędwiczki)
Masło 100 g.
Pęczek pietruszki
Czosnek
Cebula mała
2 jajka
Sól, pieprz, słodka papryka
Mąka
Bułka tarta
Olej do głębokiego smażenia

Masło pokrój w słupki o boku 1 cm. i długości około 5 cm. pietruszkę drobno posiekaj i posyp nią masło.
Mięso zmiel w maszynce razem z czosnkiem i cebulą, wymieszaj. Ręce zmocz w wodzie i dłonią nabierz około 100 g. mięsa, wciśnij masło i uformuj podłużne kotleciki. Z łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki zrób mieszankę i przypraw mięso z każdej strony. Obtocz w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu w temperaturze 150-160*C aż się zrumienią.
Najlepiej smakują z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki lub marchewką z groszkiem.

Na zdjęciu z sosem czosnkowym
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
2 ząbki czosnku
ćwierć wyciśniętej cytryny
szczypta cukru i soli
wszystkie składniki blenderuje i doprawiam do smaku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz