1/09/2014

Babka Majonezowa

Bardzo delikatna i puszysta babka, łatwa w przygotowaniu długo zachowuje świeżość a przede wszystkim jest pyszna :)
Przepis na jedną foremkę keksową o wymiarach 36 x 12 cm

Mąka pszenna 1/2 szklanki
Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
Majone 3 łyżki
Cukier 1 szklanka
Cukier waniliowy 1 łyżka
4 jajka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli

Jajka wybijam do misek, oddzielnie białka i żółtka. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli.
Żółtka ucieram z cukrem dodaję majonez i przesianą przez sito mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszając dodaję pianę z białek.
Przekładam ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy, piekę w temperaturze 170*C przez około 45-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz