1/24/2014

Penne arrabiata

Arrabiata lekko zmodyfikowana, z cebulą i ziołami prowansalskimi idealnie sprawdzi się na szybki, lekki obiad w bardziej zabiegane dni, lub kolację we dwoje.Makaron ugotuj koniecznie al dente i nie hartuj to lepiej połączy się z sosem.
Przepis dla dwóch osób:

Makaron penne 250 g.
Pomidory w puszcze 400 g.
2 ząbki czosnku

1 cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 małe chilli
2 łyżki oleju
odrobina startego parmezanu
sól, świeżo mielony pieprz

Sos przygotuj na dużej patelnie. Rozgrzej patelnię z olejem, w międzyczasie posiekaj cebulę, czosnek, chilli i przesmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodaj zmiksowane pomidory i zioła, ja lubię dodać świeżą natkę. Dopraw solą i pieprzem, odparuj do uzyskania konsystencji sosu. Dodaj makaron al dente i przemieszaj. Serwuj posypany parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz