2/02/2014

Pizza z boczkiem i pieczarkami

Pizza z chrupiącym ciastem wychodzi również w domowym piekarniku, wystarczy do podsypania ciasta użyć mąki kukurydzianej ;)

ciasto

pół kilo mąki pszennej
odrobina mąki kukurydzianej do podsypania
około pół szklanki mleka i wody
pół kostki drożdży 

duża szczypta soli 
łyżka cukru
3 łyżki oleju

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę, dodaj sól.Mleko lekko podgrzej.Optymalna temperatura 36-37 st.C nie może być za gorące aby nie sparzyć drożdży.
W mleku rozpuść drożdże z cukrem, dodaj olej. Z mąki zrób kopczyk z dołeczkiem na środku, powoli wlewaj mleko i drugą ręką mieszaj. Zarób elastyczne ciasto, kiedy będzie się już odklejać od stolnicy, odłóż do wyrośnięcia w misce przykrytą bawełnianym ręcznikiem w ciepłe miejsce na około godzinę.
sos do pizzy:
puszka pomidorów (400 g.)
łyżka koncentratu
2 łyżki oregano
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki blenderujemy, doprawiamy do smaku.

Dodatki:
Ser mozarella lub inny
pieczarki, szynka, cebula 

Wszystkie dodatki pokrój w cieniutkie plasterki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe kule. Blat posypujemy mąką pszenną i kukurydzianą, układamy na nią ciasto i formujemy pierwszą pizze rozciągając ciasto dłońmi lub wałkiem do koła o średnicy około 30 cm .
Przekładamy na blachę przesmarowaną olejem, około 80 g sosu rozsmaruj na cieście zostawiając 2 cm margines na brzegach. Pokrusz mozarelle i rozłóż ulubione dodatki. 
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250*C, bez termoobiegu! Przez 10-15 minut. 
Smacznego.

1 komentarz: