2/16/2014

Kebab w tortilli z sosem czosnkowym

Po wczorajszym świętowaniu sukcesów Stocha i Bródki naszła nas ochota na kebab :) Przygotowanie pszennych tortilli zajmuje mniej niż pół godziny.

Przepis na 6 pszennych tortilli
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju

3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli i cukru

Mąkę wymieszaj w misce z solą i cukrem, dodaj oliwy i mieszając wlewaj powoli wodę. Wyrób gładkie ciasto. Podziel na 6 równych części i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Smaż na suchej patelni około 30 sekund z każdej strony.

Nadzienie
200 g. filet z kurczaka
1 pomidor
3 małe ogórki kiszone
Kolorowa papryka
1 cebula
kapusta pekińska
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz, przyprawa kebab, oliwa

Kurczaka pokrój w paseczki i przesmaż na patelni z przyprawą do kebabu. Z warzyw zrób sałatkę, wszystkie składniki pokrój w paski i wrzuć do miski przypraw solą i pieprzem.

Sos czosnkowy
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
sól, cukier , sok z cytryny
Czosnek przeciśnij przez praskę do miski. Posyp szczyptą cukru i soli i rozetrzyj za pomocą łyżki. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj rózgą. Dopraw do smaku.

Sos ostry
pół cebuli
2 ząbki czosnku
łyżeczka oleju
pół szklanki wody
4 łyżki octu
4 łyżki cukru
łyżeczka przyprawy curry
łyżka czerwonej pasty curry
5 łyżek koncentratu

Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, do rondelka wlej łyżeczkę oliwy i rozgrzej. Zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj pastę curry i przyprawę curry mieszając przesmaż chwilę. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj.

Zachęcam do udziału w konkursie :)

zobacz inne przepisy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz