2/12/2014

Steki wieprzowe po jamajsku

Do steków użyję polędwiczki wieprzowej. Jest bardzo wdzięcznym mięsem, nie wymaga dużo pracy, szybko się marynuje, jest pyszna i delikatna. 
Będzie to pierwszy przepis na marynatę do mięsa. Przyda się zapewne w sezonie grillowym, jeśli macie patelnię grillową lub grilla elektrycznego koniecznie wypróbujcie ten przepis jeszcze dziś !
Marynata:
1 cebula
3 małe papryczki chilli

2 łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka sosu sojowego
pół szklanki oleju
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta gałki muszkatałowej,
sól do smaku

Wszystkie przyprawy,cebulę i chilli wrzuć do blendera i miksując wlewaj powoli oliwę. Marynatę można przechowywać w zamkniętym słoiku około miesiąca.

Mięso do grillowania
schab lub karkówka około 200 g./osobę
ja użyłem 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej na 4 równe steki, lekko rozgniotłem dłonią i marynowałem przez godzinę.
Grilluj na średnim ogniu około trzy minuty z każdej strony. Podaj z pieczonymi ziemniakami z dipem czosnkowym i lekką sałatą z vinaigrette przepis tutaj



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz