2/09/2014

Kotlet de volaille i surówka z marchewki z pomarańczą

Tak wyglądał nasz dzisiejszy obiad, kotlet de'Volaille z surówką z marchewki i frytkami. W niedzielę kalorii nie będziemy sobie żałować :) 

Przepis dla dwóch osób:

2 piersi z kurczaka o wadze 120-150 g. każda.
ćwierć kostki masła

pęczek pietruszki
ząbek czosnku
rozmącone jajko
mąka
bułka tarta
sól,pieprz

Posiekaj pietruszkę, połowę przełóż do miski i wymieszaj z masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Resztą pietruszki posyp ziemniaczki.
Umyte filety oczyść z błon i tłuszczu, rozbij dość cienko przez folię spożywczą na kształt trójkąta. Przypraw solą i pieprzem. Połowę masła rozsmaruj na mięsie zostawiając 2 cm margines. Zawijaj jak tortillę z jednej strony robiąc zakładkę. Rozmącone jajko przypraw solą i pieprzem. Kotlety panieruj w mące jajku i bułce.
Smaż w głębokim oleju rozgrzanym do 150*C około 4-5 minut na złoty kolor.
Zalecam serwowanie z ziemniakami gotowanymi i surówką.

Surówka z marchewki:
3 marchewki umyte i obrane
pół cytryny
pół pomarańczy
2 łyżki cukru
szczypta soli
pestki słonecznika
2 łyżki oleju rzepakowego

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wciśnij cytrynę i pomarańcze. Dodaj olej i pestki słonecznika. Wymieszaj, przypraw do smaku.

zobacz inne przepisy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz