Roladka z kurczaka z warzywami ułożona na sosie śmietanowym z chilli i bazylią.
Przepis dla 2 osób:
Filet z kurczaka 2 x 150 g.
2 plastry chudego boczku
2 różyczki brokuła
2 różyczki kalafiora
1 marchewka
sól, pieprz, słodka papryka, olej
Warzywa umyj, marchew obierz i pokrój w słupki. Zagotuj wodę w garnku, przypraw wodą i cukrem i zblanszuj warzywa.Filet umyj, osusz, ułóż błyszczącą stroną na desce i rozbij delikatnie. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na nim plasterek boczku, różyczkę brokuła, kalafiora i marchewkę. Zwiń, przypraw solą, pieprzem i papryką. Za pomocą pędzelka posmaruj roladki oliwką, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w temperaturze 160*C.
Sos
2 pieczarki
1 cebula
małe chilli
400 ml. śmietany 30%
bazylia suszona, sól, pieprz
olej do smażenia
Rozgrzej patelnię z olejem w międzyczasie pokrój cebulę i pieczarki, przesmaż. Oprósz solą, pieprzem i bazylią. Podlej śmietanką i odparuj połowę.
Roladkę serwuj z ryżem lub kluseczkami półfrancuskimi.
zobacz inne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz