2/15/2014

Curry z kurczaka z papryką i salsą z papryki i melona

Z racji wykonywanego zawodu w Walentynki zjedliśmy romantyczny obiad zamiast kolacji ;) Oboje uwielbiamy kuchnię azjatycką stąd pikantne curry ze słodko-kwaśną salsą. Koniecznie wypróbujcie ten przepis !

Przepis dla dwóch osób
Filet z kurczaka 250 g.
Papryka kolorowa 200 g.

Czerwona pasta curry 1 łyżka
Cebula, 2 ząbki czosnku
Olej arachidowy 2 łyżki
sól, pieprz

Kurczaka umyj, oczyść pokrój w dużą kostkę. Cebulę posiekaj z czosnkiem.Paprykę pokrój w paski.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej mocno olej, wrzuć cebulę z czosnkiem i zeszklij. Dodaj kurczaka i paprykę, przypraw solą i pieprzem, smaż na dużym ogniu mieszając sporadycznie. Kiedy filet będzie już podsmażony dodaj pastę curry, ciągle mieszając przesmaż aby uwolniła aromat. Zalej mleczkiem kokosowym i zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze z 10 minut aż sos odparuje i zgęstnieje.Podaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Salsa:
pół melona
kolorowa papryka
1 limonka
pęczek kolendry

Melona i paprykę pokrój w paski, kolendrę posiekaj. Wymieszaj w dużej misce, dopraw limonką.
Smacznego !

zobacz inne przepisy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz