2/09/2014

Ciasto marchewkowe z bakaliami i ananasem

Przepełnione bakaliami i ananasem ciasto marchewkowe smakuje nawet kilka dni po upieczeniu ! Warto upiec dużą blachę ponieważ ma tendencję do szybkiego znikania ;)
Przepis na dużą blachę
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
3 jajka

1 szklana pokrojonego drobno ananasa
2 szklanki startej marchewki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do grzańca
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki orzechów włoskich (rozdrobnionych)


Do misy od miksera wbij jajka, włącz mikser na najwyższe obroty i wsyp powoli cukier, następnie wlej olej.W oddzielnej misce połącz wszystkie sypkie składniki.
Ciągle miksując wsypuj powoli zawartość miski.Wyłącz mikser dodaj marchew, bakalie i  ananasa, wymieszaj łyżką i przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około godziny w temperaturze 180*C

Po upieczeniu przygotuj polewę czekoladową
pół kostki masła
4 łyżki kakao
pół szklanki cukru
3 łyżki wody
Masło rozpuść w rondlu z grubym dnem i wsyp pozostałe składniki, ciągle mieszając rózgą chwilkę pogotuj.
Wylej gorące na ciasto i rozprowadź za pomocą pędzla posyp wiórkami kokosowymi.

zobacz inne przepisy:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz