400 ml. mleczka kokosowego
3 szklanki mąki
4 łyżki cukry
50 g. drożdży
W rondlu podgrzej mleczko do temperatury 35*C, rozpuść w nim drożdże i cukier.
Do dużej miski wsyp mąkę, mieszając dłonią wlewaj rozczyn z drożdży i mleka.
Wyrób dość gęste ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wytnij za pomocą szklanki okrągłe pączki. Pozostaw do wyrośnięcia na około kwadrans. Smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu układaj pączki na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Krem waniliowy
1 szklanka mleka
50 g. masła + 50 g. miękkiego masła na koniec
50 g. mąki
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i włóż do rondla, zalej mlekiem i zagotuj.
Wyjmij laskę wanilii, dodaj masło utarte z mąką, ponownie zagotuj. Odstaw do wystygnięcie.
Zimną masę zmiksuj z miękkim masłem.Gotowe.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki przegotowanej wody
W misce rozmieszaj cukier z wodą, powinien powstać gęsty lukier.
Do szczykawka naciągnij krem i nadziewaj usmażone pączki, następnie maczaj je w lukrze i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
zobacz inne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz