Szukasz pomysłu na obiad? Zrób kurczaka siekanego z serem i pieczarkami, dzieciaki go uwielbiają zwłaszcza z frytkami =)
Zamiast kurczaka możesz użyć również polędwiczki wieprzowej.
przepis dla 4 osób:
filet z kurczaka 500 g.
żółty ser 100 g.
2 pieczarki
2 łyżki bułki tartek
2 jajka
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta tymianku
olej rzepakowy
Mięso umyj, osusz i posiekaj dość drobno. Przełóż do miski, zetrzyj do niej na grubych oczkach ser i pieczarki, wbij jajka i wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj bułkę tartą aby masa była bardziej zwarta.
Rozgrzej patelnię z grubym dnem, za pomocą łyżki wykładaj porcje mięsa i formuj małe eskalopki.Smaż z obu stron do uzyskania chrupkiej skórki :)
Ryż pikantny
kilogram ryżu ugotowanego na sypko
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 mała cebula posiekana
papryczka chili drobno posiekana
łyżeczka pasty pomidorowej
sól, pieprz, olej
Zacznij od ugotowania ryżu na sypko.
Na jedną część ryżu, przygotuj 3 części wody. Ryż wrzuć na osolony wrzątek, gotuj mieszając sporadycznie przez około 15 minut. Po tym czasie spróbuj ziarno,jeśli miękkość Tobie odpowiada, wylej gorącą wodę i zalej zimną, aby zahartować ryż i przerwać proces gotowania.
Na duże patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj czosnek i chilli i smaż na średnim ogniu przez chwilę ciągle mieszając, dodaj pasty pomidorowej, rozsmaruj po patelni wsyp ryż i wymieszaj.Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Szpinak w śmietanie
500 g. szpinak
szklanka śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
Rozpuść masło na dużej patelni, wyciśnij czosnek przez praskę, przesmaż na małym ogniu.
Szpinak obrany z grubych łodyg, umyty i osuszony wrzucamy na patelnię, kiedy zmniejszy swoją objętość dodaj śmietanki, odparuj aż zgęstnieje dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz