3/27/2014

Naleśniki po meksykańsku z wieprzowiną, fasolą i papryką

Propozycja na szybki piątkowy obiad, naleśnik z farszem a'la mexicana. Oczywiście można pominąć mięso i zwiększyć ilość warzyw w farszu. Smakują rewelacyjnie, spróbuj koniecznie!
Przepis dla 3 osób, 6-7 naleśników o średnicy 30 cm.
Naleśniki :
3 jajka
1 szklanka mleka

1 szklanka mąki
50 ml oleju rzepakowego
woda, szczypta soli

Jajka wbij do miski, rózgą dokładnie wymieszaj z mąką i solą. Energicznie mieszając wlej powoli mleko i odrobinę wody do uzyskania konsystencji śmietany. Ciasto powinno być luźne aby naleśniki wyszły cienkie i elastyczne.

Farsz:
puszka czerwonej fasoli
pomidor 100 g.
cebula czerwona 100 g.
papryka czerwona 100 g.
filet z kurczaka 100 g
mielone wieprzowe 100 g
groszek zielony 100 g.
chli, sól, pieprz
olej do smażenia

Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem.
Fasolę przełóż na durszlak i przepłucz. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i pomidora w kostkę.
Podsmaż mielone i kurczaka drobno pokrojonego w kosteczkę, dodaj paprykę i cebulę. Smaż na średnim ogniu aż cebula się zeszkli, dodaj pomidora, groszek i fasolę, zmniejsz ogień i podduś przez chwilę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem i chili .
Farsz rozdziel równo na naleśniki, zwiń jak krokiety, przełóż z powrotem na patelnię z odrobiną masła i obsmaż delikatnie.
Serwuj z sosem sakay i jogurtem
Smacznego !



zobacz inne przepisy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz