4/07/2014

Paella z chorizo, kurczakiem i krewetkami

Nikogo kto jadł paelle nie trzeba przekonywać do przygotowania jej w domy. Jedyną trudnością okazuje się zdobycie składników.Konieczne jest użycie chorizo i ryżu do paelli.



Przepis na patelnię 30 cm dla 3-4 osób
200 g. ryżu arborio
1 kiełbaska chorizo
1 cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane

6 pałeczek z kurczaka
6 krewetek tygrysich w pancerzu z głową
8 małży
200 g. papryki kolorowej
szklanka wywaru drobiowego
100 ml białego wina
sos rybny 2 łyżeczki
sól, szafran
olej do smażenia
limonka, kolendra

Przygotowanie paelli zajmuje około piętnastu minut, zacznijmy zatem od przygotowania składników.
Kurczaka umyj, osusz i przypraw solą i pieprzem.Kiełbasę pokrój w plasterki.Paprykę pokrój w paski, krewetki umyj rozetnij delikatnie na grzbiecie i wyjmij czarną "żyłkę".Cebulę i czosnek posiekaj.

Dużą, głęboką  patelnię rozgrzej z olejem. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj kurczaka i chorizo, obsmaż pałki z każdej strony. Wrzuć paprykę i smaż jeszcze przez minutę mieszając od czasu do czasu. Wsyp ryż i wmieszaj w potrawę, jeśli zacznie lekko przywierać nie przejmuj się za chwilę zdeglasujemy patelnię.
Wlej białe wino, które spowoduje że wszystko co przywarło do patelni się rozpuści, odparuj chwilę alkohol i zalej wywarem. Dodaj sos rybny i szafran.Od tego momentu przestajemy mieszać, układamy na wierzchu krewetki, małże
i czekamy aż ryż wchłonie cały smak i zmięknie.Przed podaniem udekoruj ósemkami limonek i liśćmi kolendry.




zobacz inne przepisy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz