2/11/2014

Plendze czyli placki ziemniaczane

W Poznaniu mówimy na nie "plendze" i jadamy je z cukrem i śmietaną. Smażone placki sprawdzą się również jako dodatek do dań z sosem, mięsnych i warzywnych ragu, gulaszy...
Znacie jeszcze jakieś inne nazwy na placki ziemniaczane ?
placki ziemniaczane przepis dla 3 osób
1 kg. ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
szczypta soli

2 jajka
pół szklanki mąki
Olej do smażenia

Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i przygotuj blender lub robota kuchennego który zetrze za Ciebie ziemniaki.
Zetrzyj cebulę, czosnek i ziemniaki, przełóż wszystko do miski. Dodaj jajka, mieszając rózgą dodaj mąkę i sól.Ciasto gotowe! Teraz już tylko smażenie.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, placki układaj delikatnie z łyżki w ringu.

Placki można podać na setki sposobów, mi najbardziej smakują z cukrem i śmietaną.
Jeśli zamierzacie podać je na słono warto dodać zioła do ciasta, majeranek, pietruszka, bazylia wzbogacą smak i uatrakcyjnią wygląd

Plendze świetnie smakują z...

Grzybami w śmietanie

Boeuf strogonow











zobacz inne przepisy:

1 komentarz:

  1. Wspaniałe placki ziemniaczane, uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na placki ziemniaczane SYS

    OdpowiedzUsuń