12/06/2013

Zrazy wołowe

Przepis mojej Mamy :) i pewnie dlatego smakują mi najbardziej...

1 kg. Wołowiny (zrazowa górna lub dolna, ligawa)
10 Plastrów boczku wędzonego
200 g. Cebuli
3 ogórki konserwowe
2 skibki chleba
sól, pieprz
2 marchewki
kawałek selera,
korzeń pietruszki
mąka do obtoczenia mięsa,majeranek, liść laurowy
olej do smażenia

Na początek przygotuj nadzienie do roladek.Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z majerankiem, ogórki na ćwiartki, chleb w paski. Mięso pokrój na 10 plastrów w poprzek włókien, rozbij, przypraw solą i pieprzem. Ułóż plaster boczku na nim trochę cebuli, kawałek ogórka  i
pasek chleba. Zwiń najpierw boki do środka, następnie zroluj. Rozgrzej brytfankę z odrobiną oleju, mięso obtocz w mące i obsmaż z każdej strony zaczynając od łączenia. Dodaj włoszczyznę pokrojoną w plastry i pozostałą cebulę, obsmaż chwilę. Zalej wodą i przypraw solą, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około półtorej godziny.W czasie duszenia obracaj mięso co jakiś czas i sprawdzaj czy jest miękkie. Płyn powinien się zredukować o 2/3 i powstać aksamitny sos, przecedź przez sitko przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz