3 marchewki
1 seler
1/2 por (może być zielona część)
2 korzenie pietruszki (ok.200g.)
3 cebule
10 ziaren pieprzu, 3 ziela angielskiego, 3 listki laurowe
szczypta suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego, sól
Warzywa obieramy, cebulę trzeba opalić lub przesmażyć na suchej patelni. Na małym ogniu nastawiamy duży garnek z 4 litrami zimnej wody, wkładami mięso i pozostałe składniki.Gotujemy na małym ogniu przez trzy godziny, ważne aby rosół nie gotował się zbyt intensywnie, ma jedynie delikatnie pyrkać.
Podczas gotowania wypłyną szumowiny, (jest to ścięte białko mięsa) można je usunąć łyżką cedzakową, jeśli tego nie zrobisz nic się nie stanie, szumowiny podczas gotowania opadną na dno garnka.
Na koniec doprawiamy solą i przecedzamy przez drobne sitko, lub gazę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz