12/06/2013

Tort z owocami

Biszkopt
8 Żółtek
4 Białka
15 dag. Cukru
10 dag. Mąki
Szczypta soli
Skórka otarta z pół cytryny

Krem :
500 ml. Śmietanki
4 Żółtka
15 dag. Cukru pudru
50 dag. Sera mascarpone



Ulubione owoce, może być gotowa mieszanka z puszki lub np. świeże figi, mandarynki, banany, wiśnie.

Żółtka utrzyj z łyżeczką cukru i skórką z cytryny na kogel-mogel , białka ubij w osobnej misce z pozostałym cukrem i solą. Do żółtek wmieszaj mąkę przesianą przez sito, dodaj delikatnie białka i wymieszaj dokładnie. Przelej na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piecz w temperaturze 210*C przez około 15 min.
Kiedy biszkopt przestygnie przetnij na trzy warstwy.

Krem - żółtka utrzyj z cukrem, mieszając dodawaj stopniowo serek. Ubij śmietanę i delikatnie połącz z masą serową, do masy serowej dodajemy śmietanę nigdy odwrotnie !

Biszkopt układamy na talerzu do tortu, jeśli używasz gotowych podkładów koniecznie je nasącz (np.kawą, sokiem z owoców, syropem, wiśniówką). Świeży biszkopt jest dość wilgotny nie trzeba go nawilżać.
Rozsmaruj 1/3 kremu, rozsyp owoce i przyciśnij delikatnie kolejnym biszkoptem, powtórz czynność.
Pozostałym kremem udekoruj ciasto, obsyp kakao lub tartą czekoladą.
Smacznego !

1 komentarz: