10/09/2014

Żurek z grzybami i jajkiem w koszulce

Żurek 
1000 ml bulionu
700 ml zakwasu
3 cebule pokrojone w kostkę
5 ząbków czosnku drobno posiekanych
500 g. białej parzonej kiełbasy
200 g. boczku
100 g. grzybów (podgrzybki, maślaki)
50 ml oleju
łyżka majeranku, sól, pieprz, liść laurowy
100 ml śmietanki 30%

W 5 litrowym garnku rozgrzej olej, przesmaż cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojone w plasterki grzyby
przypraw solą i pieprzem i przesmaż chwilę. Kiełbasę i boczek pokrojone w kostkę, dodaj do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Podlej bulionem i zakwasem, przypraw majerankiem, listkiem laurowym. Zagotuj, podpraw śmietanką. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Jajka w koszulce

około 1 l. wrzątku
50 ml octu
4 jajka

Do gotującej się wody z octem wbij pojedynczo jajka, zestaw garnek z gazu i poczekaj 5 minut.
Po tym czasie wyjmij jajka na papierowy ręcznik za pomocą łyżki cedzakowej.




zobacz inne przepisy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz