8/17/2014

Filet mignon w sosie z zielonego pieprzu z marchewką bulwiatą i fasolką w boczku

Są takie dni kiedy mamy ochotę na solidną porcję mięsa. Właśnie w takich chwilach polecam Wam zmierzyć się z moim przepisem. Wbrew pozorom nie jest trudny.  Sekretem tego dania jest dobra jakość mięsa. Wybierz ładną, grubiutką polędwicę bez przerostów, najlepsza będzie argentyńska lub polska dojrzewająca.
Danie to było bardzo popularne w latach dwudziestych naszego wieku, stąd też znalazło się na stołach podczas imprezy Great Gadsby. 


dla 4 osób przygotuj
1 kg polędwicy wołowej (część środkowa)
8 marchewek bulwiastych

500 g. zielonej fasolki szparagowej
8 plasterków parzonego boczku
 100 ml. czerwonego wina
1 cebula, ząbek czosnku
800g. ziemniaków
solidna łyżka masła
łyżka ziaren zielonego pieprzu bez zalewy
sól, pieprz, cukier
Olej do smażenia

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, przecedź i uduś z masłem na pure .Fasolkę ugotuj w owdzie z solą i cukrem, marchew gotujemy z masłem cukrem i solą. Masło ułatwi przyswojenie karotenu.Pamiętaj, że warzywa powinny być al'dente.
Pieprz zielony należy sparzyć i odcedzić.
Fasolkę pozawijaj w boczek i wstaw na 3 min do piekarnika nagrzanego do 160*C
Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, oczyść z błon i podziel na cztery równe filety.
Rozgrzej patelnię z olejem, mięso oprósz solą i pieprzem smaż z każdej strony około 2-5 minut. W zależności od tego jak wysmażony stek lubisz. Najprostszy sposób sprawdzeni "na kciuk"
 Mięso przełóż na ruszt i odstaw w ciepłe miejsce aby odpoczęło, soki równo rozejdą się po mięsie. Czas odpoczynku powinien wynosić mniej więcej tyle co czas smażenia. Na patelnię po usmażonym mięsie wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i czosnek, przesmaż chwilę. Dodaj wina i odparuj połowę. Zagęść łyżką masła.
Przecedź i dodaj zielony pieprz.
Na talerzu ułóż pure, marchewkę, fasolkę. Na koniec dekoracyjnie wylej sos i przełóż mięso :)
 Smacznego !


zobacz inne przepisy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz