Danie to było bardzo popularne w latach dwudziestych naszego wieku, stąd też znalazło się na stołach podczas imprezy Great Gadsby.
dla 4 osób przygotuj
1 kg polędwicy wołowej (część środkowa)
8 marchewek bulwiastych
500 g. zielonej fasolki szparagowej
8 plasterków parzonego boczku
100 ml. czerwonego wina
1 cebula, ząbek czosnku
800g. ziemniaków
solidna łyżka masła
łyżka ziaren zielonego pieprzu bez zalewy
sól, pieprz, cukier
Olej do smażenia
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, przecedź i uduś z masłem na pure .Fasolkę ugotuj w owdzie z solą i cukrem, marchew gotujemy z masłem cukrem i solą. Masło ułatwi przyswojenie karotenu.Pamiętaj, że warzywa powinny być al'dente.
Pieprz zielony należy sparzyć i odcedzić.
Fasolkę pozawijaj w boczek i wstaw na 3 min do piekarnika nagrzanego do 160*C
Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, oczyść z błon i podziel na cztery równe filety.
Rozgrzej patelnię z olejem, mięso oprósz solą i pieprzem smaż z każdej strony około 2-5 minut. W zależności od tego jak wysmażony stek lubisz. Najprostszy sposób sprawdzeni "na kciuk"
Przecedź i dodaj zielony pieprz.
Na talerzu ułóż pure, marchewkę, fasolkę. Na koniec dekoracyjnie wylej sos i przełóż mięso :)
Smacznego !
zobacz inne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz