7/21/2014

Koktajl z krewetek

 Jakiś czas temu miałem niewątpliwą przyjemność gotowania w stylu lat 20' podczas imprezy tematycznej The Great Gadsby.  A oto jedna z przystawek tamtego wieczoru. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

Do przygotowania koktajlu dla 6 osób
500 g. krewetek koktajlowych
mix ulubionych sałat
1 cykorię

4 łyżki majonezu
50 ml. koniaku
2 łyżki pikantnego ketchupu (o dużej zawartości pomidorów)
sok z cytryny do smaku
do dekoracji jadalny kwiatek w moim przypadku bratek.

Krewetki wystarczy rozmrozić. Jeśli są surowe, zagotuj około litra osolonej wody z plastrem cytryny. Zdejmij garnek z ognia wrzuć krewetki i sparz przez około 60 sek. Następnie przełóż do lodowatej wody.
Przygotuj sos:
Ketchup połącz z majonezem i koniakiem, dopraw solą i cytryną.
Uszykuj 6 salaterek, na spodzie wyłóż postument z sałaty, ułóż na nim krewetki i polej sosem.
Udekoruj listami cykorii i jadalnym kwiatkiem. 
Lekka i smaczna przystawka gotowa :)

 



zobacz inne przepisy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz