7/13/2014

Złote jajko w sosie kawiorowym

Przystawka z menu na przyjęcie w tematyce #GreatGatsby‬ złoto jadalne można pominąć w przepisie i udekorować kawiorem.
Przepis na 4 porcje

4 jajka
Litr wody
50ml octu winnego


Sos
300ml śmietany
50 ml białego wytrawnego wina
50g. czarnego kawioru

3 żółtka

do podania:
4 łyżeczki czerwonego kawioru
4 tosty
4 płatki jadalnego złota

Śmietanę wstaw na palnik i podgrzewaj aż do zredukowania o połowę, następnie dodaj kawior oraz żółtka utarte z winem. Dopraw sos do smaku solą, odstaw w ciepłe miejsce.
Wstaw garnek z wodą i octem. Do wrzącego roztworu wbijaj delikatnie jajka, ponowne zagotuj i odstaw na 5 min.
Z chleba przygotuj 4 tosty i wytnij okrągłe postumenty pod jajka, rozsmaruj na nich czerwony kawior.
Na ciepłym talerzu wylej sos kawiorowy, na środku talerza ułóż grzankę, następnie odsączone jajko udekoruj płatkiem złota.


zobacz inne przepisy:

3 komentarze:

  1. Skąd wziąć jadalne złoto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłem http://www.edan.krakow.pl/oferta/51/zloto_i_srebro_jadalne
      ale na allegro też widziałem :)

      Usuń
  2. Pierwsze wrażenie jest kluczowe w branży usługowej, dlatego Stroje kelnerskie są istotnym elementem budowania profesjonalnego wizerunku restauracji. Odpowiednio dobrana odzież musi łączyć w sobie elegancję z wysoką funkcjonalnością, co jest niezbędne podczas szybkiej i intensywnej obsługi gości. W skład typowego stroju wchodzą koszule lub polówki, wygodne spodnie lub spódnice, a często także fartuchy i kamizelki, które dodają prestiżu i ułatwiają przenoszenie niezbędnych akcesoriów. Materiały wykorzystywane do produkcji tej odzieży muszą być wytrzymałe, odporne na częste pranie oraz zapewniać pracownikom komfort termiczny. Wielu właścicieli lokali decyduje się na personalizację strojów poprzez umieszczenie logo restauracji, co dodatkowo wzmacnia identyfikację wizualną i spójność marki.

    OdpowiedzUsuń