Przepis na 4 porcje
4 jajka
Litr wody
50ml octu winnego
Sos
300ml śmietany
50 ml białego wytrawnego wina
50g. czarnego kawioru
3 żółtka
do podania:
4 łyżeczki czerwonego kawioru
4 tosty
4 płatki jadalnego złota
Śmietanę wstaw na palnik i podgrzewaj aż do zredukowania o połowę, następnie dodaj kawior oraz żółtka utarte z winem. Dopraw sos do smaku solą, odstaw w ciepłe miejsce.
Wstaw garnek z wodą i octem. Do wrzącego roztworu wbijaj delikatnie jajka, ponowne zagotuj i odstaw na 5 min.
Z chleba przygotuj 4 tosty i wytnij okrągłe postumenty pod jajka, rozsmaruj na nich czerwony kawior.
Na ciepłym talerzu wylej sos kawiorowy, na środku talerza ułóż grzankę, następnie odsączone jajko udekoruj płatkiem złota.
Skąd wziąć jadalne złoto
OdpowiedzUsuńJa kupiłem http://www.edan.krakow.pl/oferta/51/zloto_i_srebro_jadalne
Usuńale na allegro też widziałem :)