7/13/2014

Złote jajko w sosie kawiorowym

Przystawka z menu na przyjęcie w tematyce #GreatGatsby‬ złoto jadalne można pominąć w przepisie i udekorować kawiorem.
Przepis na 4 porcje

4 jajka
Litr wody
50ml octu winnego


Sos
300ml śmietany
50 ml białego wytrawnego wina
50g. czarnego kawioru

3 żółtka

do podania:
4 łyżeczki czerwonego kawioru
4 tosty
4 płatki jadalnego złota

Śmietanę wstaw na palnik i podgrzewaj aż do zredukowania o połowę, następnie dodaj kawior oraz żółtka utarte z winem. Dopraw sos do smaku solą, odstaw w ciepłe miejsce.
Wstaw garnek z wodą i octem. Do wrzącego roztworu wbijaj delikatnie jajka, ponowne zagotuj i odstaw na 5 min.
Z chleba przygotuj 4 tosty i wytnij okrągłe postumenty pod jajka, rozsmaruj na nich czerwony kawior.
Na ciepłym talerzu wylej sos kawiorowy, na środku talerza ułóż grzankę, następnie odsączone jajko udekoruj płatkiem złota.


zobacz inne przepisy:

2 komentarze:

  1. Skąd wziąć jadalne złoto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłem http://www.edan.krakow.pl/oferta/51/zloto_i_srebro_jadalne
      ale na allegro też widziałem :)

      Usuń