Dla 5-6 osób :
1 kg fileta z kurczaka lub samych polędwiczek
1 jajko
sól, pieprz, ostra papryka
płatki kukurydziane
olej do smażenia
Mięso umyj, wysusz i oczyść z błon. Pokrój w długie paski o boku ok 1 cm. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Płatki przesyp do miski i rozgnieć w dłoni na mniejsze kawałki, rozgrzej olej do smażenia.
Maczaj kurczaka w rozmąconym jajku i obtocz w płatkach. Smaż około minutę w głębokim oleju o temp. ok 160*C.
Po usmażeniu koniecznie odsącz na papierowym ręczniku nadmiar tłuszczu.
Do kurczaka polecam sos sakay lub czosnkowy
zobacz inne przepisy:
zdrowa panierka - to lubię! myślę, że kurczak w takiej wersji jest o wiele smaczniejszy niż ten obtaczany w mące :)
OdpowiedzUsuń