12/10/2016

Filet z kurczaka zagrodowego, czarny ryż, sos jogurtowy

Swoje jaskrawe kolory kurczak zawdzięcza przyprawie tandoori masala. W Indiach  przygotowuje się go w specjalnym, glinianym piecu w kształcie dzbana. Temperatura pieczenia przekracza 480*C
Dzięki temu mięso piecze się krótko i pozostaje soczyste. 
My niestety nie mamy pieca Tandoor, ale wykorzystamy maszynę do pakowania próżniowego i gotowania sous vide.
kurczak tandoori
Ok, zacznijmy od składników. Wszystkie zakupiłem w sklepie ze zdrową żywnością. Czarny ryż,
kiełki lucerny, przyprawa tandoori podobno prosto z Indii , kurczak zagrodowy, warzywa bio.
Ustawiamy maszynę do gotowania sous vide na 72*C
Fileta oczyszczamy, nacinamy wzdłuż i nadziewamy szpinakiem, obsypujemy przyprawą tandoori i pakujemy próżniowo. Gotujemy 20 min.
Ryż wrzucamy do osolonego wrzątku i mieszamy od czasu do czasu.
Warzywa kroimy w gruba kostkę i przesmażamy na oleju rzepakowym.

4 piersi z kurczaka o wadze 130-150 g każda
150 g. szpinaku baby
przyprawa tandoori
1 op. czarnego ryżu

1 mała cukinia
1 mała papryka czerwona
1 cebula czerwona
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos jogurtowy
400 g. jogurtu
sok z połówki pomarańczy
łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku

wszystkie składniki mieszamy w misce rózgą. Jeśli pomarańcza była bardzo kwaśna możesz dodać szczyptę cukru, oczywiście sól i pieprz do smaku ;)
Na zdrowie !


zobacz inne przepisy:

1 komentarz:

  1. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń